maandag 17 september 2012

Een wereld vol wonderen

Het is al weer een paar weken geleden dat ik op de scholen gestart ben met het thema 'Hallo wereld'. Ondertussen heb ik samen met de kinderen al heel veel reizen gemaakt. Als eerste heb ik verteld over de prachtige wereldreis die ik gemaakt heb in mijn zomervakantie. 5 weken lang ben ik met een vriendinnetje op reis gegaan en ben ik wel in ieder werelddeel geweest! Natuurlijk kon ik overal maar een paar dagen blijven, want zo'n reis kost veel tijd en we willen natuurlijk van alles zien. Zo heb ik verteld over mijn duikervaring met een reuzenkwal  op Antartica:
Ik heb verteld over mijn feestje met de Aboriginals in Australie:
Ze hebben een foto mogen bekijken van mijn bezoek in een dierenopvangcentrum in China:
En ze hebben genoten van nog meer foto's en verhalen van mijn prachtige reis. Het kwam zelfs zo geloofwaardig over, dat de juf van groep 8 naar me toe kwam om te zeggen dat ik maar bofte dat ik zoveel mooie dingen had gezien!

Iedere week duik ik dus samen met de kinderen in één van de werelddelen om deze beter te bekijken en er meer over te weten te komen. Het leuke is de interactie die hierdoor ontstaat. Zo dacht een kind dat de Zuidpool ook wel 'vriesland' genoemd werd en zijn we er achter gekomen dat een ijsbeer eigenlijk helemaal niet wit is en dat hij een tong heeft die van kleur kan veranderen!

De kinderen van groep 5 t/m 8 beantwoorden aan het begin van de les 4 vragen over een bepaald werelddeel. Voor iedere goed beantwoordde vragen krijgen ze een deel van een coordinaat uit de atlas. Uiteindelijk vormen deze kaartjes samen het gehele coordinaat. De kinderen zoeken dan de juiste plaats op in de atlas en dan weten ze over welk werelddeel we het gaan hebben.


De rest van de les besteden we dan aandacht aan informatieve boeken, leesboeken of leuke opdrachten zoals het knutselen van de Chinese draak.


In groep 1 t/m 4 kijken we naar de wereldkaart. We kijken naar de vorm van de werelddelen en zo proberen de kinderen te raden, waar op de wereldkaart we moeten zijn. Ze plakken het juiste werelddeel op de wereldkaart en die les weten ze dan over welk werelddeel we het gaan hebben. De kinderen voelen zich enorm uitgedaagd om goed mee te doen. De leerkrachten en ik kijken vol verwondering naar wat de kinderen zelf al over de wereld weten te vertellen. Na het voorlezen van een verhaal over een bepaald land of werelddeel doen we allerlei verschillende opdrachtjes. Zo spelen we een memoryspel op de site van Haas, maken we Afrikaanse muziek of dansen we de Zuidpoolse pinguindans!

 

Iedere week opnieuw kijken de kinderen uit naar het werelddeel dat aan bod komt. De wereldreis duurt nog een paar weken. We werken toe naar de feestelijke Kinderboekenweek van dit jaar en ik weet zeker dat dat gaat lukken!4 opmerkingen:

 1. Goh, jij ook al op wereldreis? Ik ook! Die Aboriginals heb ik ook gezien, toeval! ;-)

  We boffen maar met onze job, op kosten van de baas de hele wereld over!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, ik post anoniem. In dat geval:

  Groetjes, Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dat allemaal nog nooit gezien in het eggie. Wil je verhalen ook wel eens horen. Moest Sas of een andere collega ook maar gauw een filmpje van maken. Super hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. He Ed of je loopt een dagje mee, kan allemaal :-) Maar filmpje komt er zeker.

  BeantwoordenVerwijderen