woensdag 26 november 2014

Who-dunnit? moord in de bibliotheek opgelost door scholieren Pontes Zierikzee

In het kader van dBOS VO zijn in Zierikzee lessen aan 8 brugklassen gegeven.
Met een tas vol boeken, tijdschriften en dvd's ben ik in de klassen geweest om uitleg te geven over de soorten materialen en de plaatsing van de boeken. In groepjes van 2 of 3 kregen ze een "placemat" met plattegrond van de bieb. Door middel van een vraaggesprek zijn ze aan het speuren gegaan naar de voor hen geschikte materialen. Met als centraal aanknopingspunt de zwarte "wereld" van de Young Adult boeken, alle C en D-boeken. "Pokerface" van Buddy Tegenbosch, "Vermist" van Elle van de Boogert, "Gossip girl" en "Gijp" moeten ze nu kunnen vinden! En ze weten dat ook de Hitkrant of Cosmo Girl te vinden zijn in de bieb. Want Lezen is Leuk én Lezen in een tijdschrift of voetbalboek is óók Lezen! 
Alle brugklasleerlingen zijn nu ingeschreven als lid van de bieb en hebben een pas.  Met enthousiaste docenten gaan we er voor zorgen dat ze hier volop gebruik van gaan maken!

De leerlingen zijn tijdens de klassenbezoeken voorbereid op het vervolg: bezoek aan de bibliotheek.
"Waar is die bieb dan?" werd mij gevraagd. Voor brugklassers blijkt zo'n groot scholencomplex niet altijd overzichtelijk te zijn. De bieb blijkt namelijk wel heel dichtbij te zitten, onder hetzelfde dak als Pieter Zeeman.

De week erna kwamen alle brugklassen 1A t/m 1H op bezoek. Super-enthousiast zijn zij aan de slag gegaan met het moordspel Who-dunnit?. In groepjes van 2 of 3 leerlingen is onderzocht welke verdachte de moord op Vincent van Z. gepleegd kon hebben. Ze zijn aan de slag gegaan met het verzamelen van bewijsstukken in boeken en tijdschriften. Computeropdrachten zoals het zoeken in de catalogus, het bekijken en interpreteren van een Youtube-filmpje en het lezen van een Blog kwamen aan bod. Én het allerleukste vonden ze toch wel het speuren naar vingerafdrukken op potjes "gif" en door de verdachten gelezen boeken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten