vrijdag 23 november 2012

Groepsbezoeken ook in Kapelle van start

Ook door mij zijn de eerste groepsbezoeken van de Keepvogel voor groep 3 en Biebexpeditie voor groep 7 gedraaid. Wat geweldig leuk om te doen! Het enthousiasme van de groepen is enorm!

Keepvogel
In groep 3 gaan we op zoek naar Tungsten, de hond van Keepvogel. Aan de hand van het boek ‘Noodweer’ luisteren de kinderen naar het verhaal en bekijken de tekeningen op het Active Board.
(De Moolhoek)

(Juliana van Stolberg)

Keepvogel heeft Tungsten naar buiten gestuurd om brandhout te gaan halen. Maar het is noodweer buiten en Tungsten is na een lange tijd wachten nog steeds niet terug. Keepvogel besluit om Tungsten te gaan zoeken. De kinderen helpen mee met deze zoektocht. Ze hebben allerlei spullen meegenomen die kunnen helpen bij deze zoektocht. We bespreken welke spullen de kinderen allemaal bij zich hebben en wanneer ze goed van pas zouden kunnen komen.
Daarna gaan de kinderen speuren in de bieb om op zoek te gaan naar Tungsten. Tussendoor roepen we hem, we kijken met de verrekijker of we blazen op ons hondenfluitje. We horen Tungsten wel steeds blaffen en in de buurt van het geblaf vinden we aanwijzingen. Uiteindelijk kunnen we met al deze aanwijzingen Tungsten vinden. Uiteindelijk luisteren we nog naar het verhaal van Keepvogel. Hoe hij Tungsten is gaan zoeken en of hij hem gevonden heeft. Al spelenderwijs komen de kinderen langs allerlei belangrijke punten in de bieb. Tijdens onze zoektocht vertel ik de kinderen over deze belangrijke punten. Zo leren we dat er van alles voor kinderen is. Leesboeken, informatieboeken, luisterboeken, dvd’s en nog veel en veel meer!

Biebexpeditie

Groep 7 gaat op Biebexpeditie. Van tevoren heeft de leerkracht het al met de kinderen gehad over ontdekkingsreizigers en expeditieleiders. Samen met de kinderen komen we op namen zoals Columbus en Willem Barentsz. Sommige kinderen weten nog veel meer ontdekkingsreizigers op te noemen en kunnen er heel veel over vertellen.
Tijdens dit groepsbezoek gaan de kinderen zelf op Biebexpeditie. Wat de eindbestemming is weten ze nog niet. Daar moeten ze natuurlijk zelf achter zien te komen. Er worden groepjes gemaakt en ieder groepje krijgt een rugzak. Hierin zitten spullen die ze nodig hebben tijdens de expeditie, zoals een touw (waar ze zich aan vast moeten binden zodat ze als groep bij elkaar blijven), een klein touwtje om een opdracht rondom knopen uit te kunnen voeren, pen en een antwoordenkaart om de opdrachten op te schrijven en om het allemaal nog net een stapje moeilijker te maken, krijgt één leerling uit de groep een stappenteller. Het doel is natuurlijk om zo min mogelijk stappen te zetten. Dit is wel eens lastig, want de stappenteller wil tussendoor nog wel eens uit vallen. Maar zo’n stappenteller maakt de expeditie natuurlijk nog een stuk leuker!


Het fanatisme van de kinderen was enorm! Er werd heel goed nagedacht over hoe degene met de stappenteller het beste kon lopen en er werd goed aan de opdrachten gewerkt. Je moest goed de opdrachtenkaart doorlezen, want de gemaakte opdracht moest je laten controleren bij het basiskamp. Als deze werd goedgekeurd, dan kreeg het groepje een aanwijzingenkaart. Hoe meer aanwijzingen je verdient, hoe sneller je natuurlijk achter de juiste bestemming kunt komen.


Uiteindelijk gingen alle groepjes op zoek naar de eindbestemming. De groep die als eerste het juiste eiland vond, die kreeg nog eens 3 extra bonuspunten! Dat maakte het natuurlijk erg spannend!

Het is heel erg leuk om de groepsbezoeken te doen. Zowel ik, de leerkrachten en natuurlijk de belangrijkste: de kinderen, hebben enorm genoten!1 opmerking:

  1. Zelfs de 28e keer biebexpeditie was nog leuk vandaag! Ziet er goed uit Heidi!

    BeantwoordenVerwijderen