zondag 13 mei 2012

De geschiedenis van Bibliotheek Oosterschelde in Facebookdossiers


Wie de Krantenbank Zeeland en de Beeldbank Zeeland kent weet het: het zijn schitterende bronnen voor iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van Zeeland. Ze bevatten nu al honderdduizenden afbeeldingen en artikelen maar worden ook nog steeds uitgebreid.

Bibliotheek Oosterschelde heeft uiteraard ook een eigen geschiedenis. De organisatie in de huidige vorm bestaat weliswaar nog maar zes jaar maar de afzonderlijke vestigingen bestaan al veel langer. Vanaf nu gaan we die geschiedenis bibliotheek voor bibliotheek in kaart brengen. Vanavond is het eerste begin gemaakt met bibliotheek Kapelle, in een dossier op Facebook. Het leuke van een dossier op dat platform is dat je artikelen en foto's ook meteen kunt koppelen aan een tijdlijn, die terugloopt tot het jaar 1000. Op die manier  krijg je de ontwikkelingen mooi in beeld.

In het geval van bibliotheek Kapelle zie je bijvoorbeeld dat men in 1975 een werkgroep startte om na te denken over het bestaansrecht van die bibliotheek. In 1978 werd de nieuwbouw geopend. In 1982 werd de computer al geïntroduceerd en in 1989 haalde de toenmalig directeur Ray van Tilborg het nieuws door als eerste bibliotheek in de provincie videobanden uit te lenen. In 1996 was die man er ook als de kippen bij om een voortrekkersrol te vervullen op internet. Als relatief jonge medewerker had ik tot op de dag van vandaag geen idee van de mijlpalen van toen. Ik lees de artikelen dan ook met een grote grijns.

Houd onze pagina Facebookpagina in de gaten. Er zal snel meer volgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten