vrijdag 2 maart 2012

Vakantie voorbij? JOEPIEEE! Nieuwe projecten!

De voorjaarsvakantie zit er weer op en dat betekent: nieuwe projecten, nieuwe boeken en veel leesplezier! In groep 1/2 zijn we gestart met het Rode Draad product ‘Schatjesdag’. De kleuters hebben de schat ontdekt die Kikker had opgegraven. De gevonden steen was wel 100 miljoen jaar oud! Ook hebben we allerlei woorden verzonnen met de letter ‘S’. De kinderen kwamen met super goede woorden zoals slang, schatkist, hijskraan, vis, cornflakes, Suriname, stripboek, sop, sok, sip enzovoorts. Volgende week hebben we het weer over een schat, maar dan heeft dit woord een hele andere betekenis.


In groep 3, 4 (en 5 op de Wiekslag) zijn de kinderen van groep gestart met het project ‘De ongelooflijk bijzondere boekeneter’. Om het nieuwe project te introduceren ging ik de tafel dekken. Er kwam een mooi tafelkleed op tafel te liggen, allemaal borden, bestek, een pan en een taartschaal. Maar tot de verbazing van de kinderen kwam er geen eten op de borden, maar BOEKEN! Kan je boeken eten dan? Vraag dat maar aan Harry, de ongelooflijk bijzondere boekeneter. Harry is dol op boeken! Een geweldig boek van Oliver Jeffers. De komende 4 weken staat zijn boek nog steeds centraal, waarbij ik samen met de kinderen gericht ga kijken naar het verhaal, de vormgeving en de verhaallijn. In groep 5/6 en 7/8 op basisschool de Horizon te Rilland zijn we van start gegaan met het project Kilometerlezen. Op de andere scholen was dit al een succes en de kinderen gaan er van alles aan doen om het aantal leeskilometers van hun groep te behalen of zelf te verbreken! Het leuke van het project op de Horizon is dat de kinderen van groep 5/6 strijden tegen de kinderen van groep 7/8. Ik ben benieuwd wie er gaat winnen! 

 

Het leesprogramma Tijdzappen is van start gegaan in verschillende groepen 5,6,7 en 8. De komende 5 weken staan de lessen volledig in het teken van de Canon van Nederland van www.entoen.nu. Iedere les worden er twee tijdsperiodes behandeld, waar we samen doorheen ‘zappen’. Deze week zijn we van start gegaan met de tijd van de jagers en de boeren en de tijd van de Grieken en de Romeinen. Na het behandelen van iedere periode laat ik een aantal boeken aan de kinderen zien die bij deze periode horen. Dit kan uiteenlopen van informatieve boeken, tot stripboeken, leesboeken, kijk- en luisterboeken en prentenboeken. De kinderen hebben een Doeboek gekregen waarin allerlei leuke feitjes, weetjes, moppen en spelletjes staan. Ook waren de kinderen weer erg enthousiast over de ‘beruchte’ rode kisten van de Onderwijs Bibliotheek Dienst, waarin allerlei verschillende boeken zitten die ze de komende 5 weken in de klas mogen houden. 


1 opmerking:

  1. Heidi,

    Ziet er superleuk uit!
    Ik hoor in de bieb al enthousiaste verhalen van kinderen!

    BeantwoordenVerwijderen