maandag 23 januari 2012

Poëzie Promotie Machien

De kennisdag Voortgezet Onderwijs van Cubiss heb ik vorige week bezocht. Ik heb al een klein blog geschreven over het inspirerend begin van professor Ronald Soetaert waarin Booktrack naar voren kwam. Maar dat was niet het enige, een nieuw project van Cubiss de Poëzie Promotie Machien werd op deze dag gelanceerd. Jan van Avezaath zocht een vrijwilliger uit de zaal om hem te assisteren bij de aftrap. Druk twitterend over deze dag, zag ik het balletje dat Jan de zaal ingooide niet aankomen. Met een plof werd duidelijk dat ik de aangewezen persoon moest zijn. Eenmaal op het podium mocht ik de website van PoeziePromotieMachien bekijken en keuzes maken. Ik koos voor het woord Baviaan en daarna voor het plaatje van de slingers. Het gedicht "Baviaan antwoordt" van Bas Belleman uit zijn bundel Hout verscheen op het scherm en ik mocht het voorlezen.

Baviaan antwoordt

Ik weet niet wat er hier te lachen of te huiveren valt

Wel weet ik wie mijn hok verschoont

Darwin hing de slingers aan mijn dak,
knipte de confetti die ik strooi.
Kinderen leren: daar stammen wij van af.
Maar zij zijn vrij en ik zit in een kooi.
Zelfs mijn botten zijn tralies.

Waar u vandaan komt? Van huis.

Waar u heen gaat? Naar huis.

En ik zit hier op mijn rooie reet
mijn bloed rond te pompen.

Tot schaamte van Jan haalde ik er een typefout uit ( ja je bent juf hè...) maar dat is inmiddels netjes gecorrigeerd. Hierna kreeg ik de opdracht om zelf een gedicht in elkaar te flansen met het woord Krant en 2 afbeeldingen van 'n gitaar en van lenzen en dit aan het eind van de dag te presenteren.. 

In de koffiepauze kregen we een heerlijk gebakje en bleek overigens dat ik ook betrokken was bij de catering ;-)
Op deze dag werd met #kdvo getwitterd. Leuk om mensen die je via twitter volgt ook persoonlijk te ontmoeten en natuurlijk altijd leuk om nieuwe twitteraars te ontmoeten. Ook hoorde ik dat Erno Mijland mij via twitter al op weg geholpen had met het gedicht. Hij dichtte: Ik speel me lens op mijn gitaar, Altijd op zoek naar de gevoelige snaar. Helaas kwam het woord krant er nog niet in voor. Erno gaf 's middags zelf 2 workshops dus hij kwam er niet meer aan toe om verder te dichten dus moest ik toch zelf aan de slag. Na de 2 gevolgde workshops werd de dag afgesloten en mocht ik mijn gedicht presenteren. Jan had beloofd dat als het mooi was ik 2 prijzen uit mocht zoeken. Daar hoopte ik dan maar op. Dit was mijn gedicht geworden:
De koffie is gezet
Nog niet helemaal wakker, heb eigenlijk geen zin
download ik de krant op mijn iPad

Het nieuws verschijnt,  hé wat raar
De letters dansen, heb mijn lenzen nog niet in
In de verte hoor ik een gitaar

Ik lees: Het is vandaag gedichtendag
poëzie, wat een  mooi begin
En op mijn gezicht verschijnt een lach


Jan was tevreden en ik mocht uit een hele rij cadeautjes er 2 uitkiezen en koos voor 2 olijven en de parfum. 


Deze gratis site met handleiding voor docenten is natuurlijk vooral bedoeld voor leraren Nederlands of CKV. Ze kunnen de Poezie Promotie Machien gebruiken als er bv een kwartiertje van de les over is of om gedichten te promoten op gedichtendag aanstaande donderdag 26 januari. De les werkt trouwens ook op een iPad. Echt een aanrader en een heel mooi project van Cubiss.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Saskia,

    Heb eindelijk je gedicht kunnen lezen: goed gedaan hoor! En geraffineerd, die hyperlink in het gedicht naar de site Gedichtendag 2012. Terecht twee prijzen!

    Hartelijke groeten,

    Jan van Avezaath

    BeantwoordenVerwijderen