donderdag 19 juni 2014

Heppie en Happy: een poëzie project

    Wie kent niet het gedicht Heppie van Joke van Leeuwen. En de op dit moment populaire popsong Happy van Pharrell Williams. Om de brugklasleerlingen van Pontes Pieter Zeeman warm te maken voor het poëzie project hebben we deze twee beluisterd. 
Tijdens de groepsbezoeken van 1A t/m 1G aan de bibliotheek, werd de eerste aanzet gegeven voor de poëzie opdracht Happy. Denk aan geluk, lente, vakantie, liefde en verliefdheid,
Waar word jij blij van?...
We hebben gezocht naar gedichtenbundels en kwamen tot de ontdekking dat makkelijke gedichten staan bij Denken en dromen informatief jeugd tot 12 jaar en dat de superdikke moeilijke dichtbundels bij Kunst & cultuur informatief volwassen staan. Lekker lezen en bladeren in de vele dichtbundels en daarna zijn de leerlingen zelf aan de slag gegaan met het maken van een eenvoudig gedicht. Hierbij mocht gekozen worden uit Eindrijm of een Elfje. Het thema Happy moest terug te vinden zijn in het gedichtje van minimaal 4 regels. Deze gedichten zijn verder in de lessen Nederlands uitgewerkt, grafisch, spelen met lettertypes, kleur, groot formaat, het mocht allemaal.

En wat een fantastische gedichten zijn er uit voort gekomen!
In mei is de pilot voor dit schooljaar afgesloten met presentaties door de leerlingen van hun uitgewerkte gedichten. Per klas is een winnaar gekozen. Een puntzak snoep en eeuwige roem viel hen ten deel. De gedichten op posterformaat hangen aan de "wall of fame" in de Bibliotheek in Zierikzee.

    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten