zaterdag 2 november 2013

Who-dunnit! Introductie van dBOS in Zierikzee

De Bibliotheek op School: nu ook voor het Voortgezet Onderwijs.
Bibliotheek Oosterschelde mag een pilot uitvoeren op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee en Pontes Bergweg in Goes. Speerpunten zijn een structurele samenwerking met het onderwijs (docenten) en het vergroten van het leesplezier van VMBO-leerlingen. In Zierikzee wordt gewerkt met brugklassen, in Goes met het 3e leerjaar. Het hele jaar door worden er lessen gegeven rondom leesbevordering met als doel: laten zien dat LEZEN LEUK is. Met activiteiten rondom boeken worden leerlingen enthousiast gemaakt. Er wordt een Leesplan opgesteld, leerlingen en docenten vullen Monitor vragenlijsten in om de effecten te meten en er worden verbeterplannen opgesteld.

Ik ben begonnen met introduktie-bezoeken in de klassen. Met een tas vol boeken heb ik uitleg gegeven over de soorten materialen en de plaatsing van de boeken en andere materialen zoals DVD's (heb je die dan ook? kan ik die dan ook gratis lenen?...). Wat betekenen de etiketjes? Wat houdt een B C of D in? Wat betekent het pictogram ...
  
Ook de bezoeken aan de bibliotheek, die zich nu in Zierikzee op het terrein van de school bevindt, werden geïntroduceerd.
Wat gaan we doen: .....een moord oplossen  WHO-DUNNIT!

   

192 brugklasleerlingen spelen het moordspel Who-Dunnit! en onderzoeken de bibliotheek, boeken en andere materialen en computerbestanden. En daarmee is de moord op het slachtoffer Vincent van Z. opgelost. Dat zij het NIET SAAI vinden, maar toch wel erg leuk om te doen blijkt uit de foto's.


Na hen allemaal voorzien te hebben van een pasje, word ik vrolijk gedag gezegd en bedankt voor het bezoek: "het was erg gezellig" en "ik wist niet dat jullie zovéél hadden". 
De volgende stap is het komen lenen, zoeken in de catalogus en reserveren van boeken in de bibliotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten