zaterdag 19 oktober 2013

Biebvliegen : is lees leuk of prut?

Als leesconsulent ontvang ik jaarlijks heel veel groepen in de bibliotheek. In het educatief aanbod van bibliotheek Oosterschelde voor de basisscholen zit standaard een groep 3 en een groep 7 bezoek. Het groep 7 bezoek is bedoeld om leerlingen te leren hoe je boeken kunt opzoeken in de bibliotheek.
Het biebvliegbezoek begint met een gesprek waarin de groep aan twee Plutobewoners, Prlxs en Brtxls, proberen uit te leggen wat een bieb is. Zij willen weten of lees leuk is of prut. Wie komt in bieb, wat is boek en hoe zoek jij. Het valt nog niet mee om iets vanzelfsprekends uit te leggen aan iemand die daar helemaal niets van weet.
Na deze inleiding gaan de kinderen aan de slag met computervragen: hoe zoek je een boek op in de catalogus en waar kun je het dan vinden in de bibliotheek. De biebvliegvragen moeten worden opgezocht in de bibliotheek. Een van de vragen is over welk onderwerp je nooit een spreekbeurt zou houden. De antwoorden hierop zijn zeer divers: voetbal (een meisje) of paarden (een jongen). 
Aan het eind mogen de kinderen van het opdrachtenvel een biebvlieg vouwen. Als je de aanwijzingen goed volgt wordt het een goed vliegend beest.
Lichtelijk chaotisch wordt de terugtocht naar school aanvaard. Bij het opruimen vind ik hier en daar nog wat biebvliegen, al dan niet volgens de regels der kunst gevouwen. Ik heb weer genoten en de meeste kinderen ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten