donderdag 13 juni 2013

En toen was het verhaaltje....uuuh schooljaar...uit

Hallo allemaal!

Het einde van het schooljaar is in zicht. De komende twee weken gaan we met ons enthousiaste team leesconsulenten alweer nadenken over nieuwe thema's en leuke projecten voor in de klassen. Dat betekent dat ik de Bibliotheek op School voor dit jaar heb afgesloten met de kinderen. Maar dit was geen verdrietige gebeurtenis, want voor veel klassen betekende dit het moment van de waarheid. Hadden ze de strijd met de bibliotheek gewonnen? Konden ze de laatste kluis op tijd kraken? Hadden ze genoeg leeskilometers gemaakt? Zou de bloem mooi in bloei staan de laatste week? We hebben juist nog even extra genoten!

De kinderen van groep 4 en 5 hebben hun eigen boektoppers genomineerd. De kids mochten in de laatste les zelf uit het werkboekje werken. Natuurlijk werden gelijk alle moppen voorgelezen, puzzels gemaakt en het tekenblad gevuld. Als afsluiting hebben we erg gelachen om de verhalen van meester Jaap.


Ik heb kennis gemaakt met grote speurneuzen en codekrakers uit de groepen 5 en 6. Als echte detectives zijn ze op zoek gegaan naar de juiste code om de kluis te kraken. Met de inhoud van de laatste kluis waren ze het meest blij!

De kinderen van groep 7 en 8 kregen een voorstel om de strijd aan te gaan met de bibliotheek. In 5 weken moesten ze 60 opdrachten uitvoeren. Als dit zou lukken, dan mochten ze zelf een tegenprestatie bedenken. Er werden hele spectaculaire en vooral dure dingen bedacht. Uiteindelijk kwamen ze met het leuke idee om een middagje naar het strand te gaan, zelf dingen te koken, of een uur lekker lang buitenspelen. We hebben officieel een contract opgesteld en na het tekenen konden de kinderen van start gaan. Om te voorkomen dat de kinderen zelf hun opdrachten gingen uitzoeken, heb ik een spel bedacht. Op een dienblad stonden 60 plastic bekertjes. Ieder bekertje had een nummer. Met een pingpong bal moesten de kinderen proberen om in een bekertje te mikken. Als het raak was konden ze op de onderkant van het bekertje kijken welke opdracht ze uit moesten gaan voeren. De kinderen waren enorm enthousiast. Het resultaat: Een hele mooie map met uitgewerkte opdrachten en een beloning voor de groep!


Eerst is het een kwartier leestijd

Ook de juf leest lekker mee!

Daarna is het tijd om een opdracht te kiezen

Daarna worden de opdrachten uitgevoerd

Bijvoorbeeld voorlezen aan kleuters


Ook in groep 5 en 6 gingen de kinderen de strijd aan met de bibliotheek. Ditmaal ging het om het maken van zoveel mogelijk leeskilometers. In de eerste les maakten de kinderen een inschatting van hoeveel kilometers ze in 5 weken zouden kunnen lezen. Al snel bleek dat ze zich erg laag hadden ingeschat, want het record werd keer op keer verbroken. Het enthousiasme was zo groot, dat er overal wel wat extra leestijd ingepland werd en het liefst zouden de kinderen ook de leeskilometers mee willen laten tellen die ze thuis nog konden lezen. Maar het ging echt om de leestijd die ze op school hadden. Uiteindelijk hadden alle groepen meer dan 10.000 leeskilometers gemaakt! En er was één groep bij die zelfs boven de 20.000 kilometer kwam. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan deze race. Het was erg leuk om te zien hoe fanatiek de kinderen met dit project bezig waren. In de laatste les hadden ze de vlag en de lekkere verrassing dan ook dik verdiend!



De trailer van de verfilming van het boek Spijt van Carry Slee, maakte veel indruk op de kinderen van de bovenbouw. Zelf waren we natuurlijk met een aantal collega’s naar de première geweest van deze indrukwekkende film en sinds ik hem die maandag gezien had kon het me niet meer loslaten. Nu speelt het wel mee dat Carry Slee mijn grote favoriet was toen ik zelf in groep 7 en 8 zat en dat ik op die leeftijd ook veel te maken had met pesters, maar ik kon dit verhaal niet zomaar aan me voorbij laten gaan. Daarom heb ik die dinsdag en woensdag erop gelijk mijn ervaringen over het boek en de film gedeeld met de kinderen. Ook op hen maakte dit een grote indruk. Er kwamen verhalen los over plagerijen en pesterijen op school en veel kinderen wilden graag het boek lezen of de film gaan bekijken. Doordat ik merkte dat ik in een half uur veel los kon maken bij deze groepen, denk ik dat het heel interessant is om volgend schooljaar aan de slag te gaan met het bijbehorende Spijtpakket.


Bij de kleuters stond het project ‘de tuin’ centraal. De eerste les kwam ik binnen met een bloempot waar een lege bloemsteel in stond. Deze bloem moest natuurlijk gaan bloeien de komende weken. Dit mochten de kinderen zelf gaan doen. Iedere les vertelde ik een verhaal rondom het thema tuin. Bij deze les hoorden twee bloemblaadjes. Eén met het boek en één met een woord dat bij het boek paste. Als de kinderen de goede bloemblaadjes konden vinden, dan mochten ze die aan de bloemsteel bevestigen. Zo werd de bloem week na week steeds mooier.
In de eerste les hebben we het ook nog over tuinieren gehad. Samen hebben we toen een Jeroen Groen gemaakt voor in de klas. We hebben een pantykousje gevuld met potgrond en bovenin hebben we graszaad gelegd. De juf heeft Jeroen Groen nog versierd samen met de kinderen. Iedere week keken we of hij al haar had gekregen. Dit was hartstikke leuk! Uiteindelijk moest Jeroen zelfs geknipt worden!


In groep 3 en 4 hebben we ook rondom de tuin gewerkt, alleen dan weer met hele andere lessen en boeken. We hebben gelezen over de kruidentuin van Findus, superworm, transformaties van verschillende dieren en we hebben een wormenflat en vuurvliegjes gemaakt.




Ik heb ook dit schooljaar weer volop genoten van alle groepen die ik het lesgegeven. Helaas heb ik afscheid moeten nemen van alle lieve juffen en kinderen op de Wiekslag in Rilland. De school gaat dit schooljaar sluiten en de kinderen verdelen zich over verschillende scholen. Sommigen zie ik volgend jaar weer op een andere school terug. Ik hoop dat iedereen zich thuis voelt op zijn/haar nieuwe (werk)plekje. Daartegenover staat weer wel een nieuwe uitdaging op me te wachten, want ik ga de Bibliotheek op School opstarten op de Welle en de Voorhoute in Kruiningen. Over een paar weekjes ga ik heerlijk genieten van de vakantie, maar daarna gaan we weer vol enthousiasme aan het nieuwe schooljaar beginnen.




3 opmerkingen:

  1. Mooie afsluiting van een geweldig jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi hoor. Ik ben nu ook wel benieuwd naar Spijt, en de impact daarvan op kinderen. Eeuwig thema...en zo belangrijk om bespreekbaar te houden!

    BeantwoordenVerwijderen