zondag 19 mei 2013

Datadagboek: over de sporen die je (online) achterlaat


De media besteden veel aandacht aan (online) privacy. De nadruk wordt daarbij vaak gelegd op de gevaren van het pubiekelijk delen van informatie op netwerken als Facebook en Twitter. Het is natuurlijk goed dat mensen op de gevaren daarvan worden gewezen, maar misschien is het nog wel belangrijker dat mensen ook geïnformeerd worden over de data die zij onbewust achterlaten. Weet jij bijvoorbeeld welke informatie jouw telecomprovider allemaal over je verzamelt?

"Wat weten zij van mij?" 
Deze vraag staat centraal in de zoektocht van onze vrijwilliger Douwe. Een jaar lang gaat hij op zoek naar alle sporen die hij online heeft achtergelaten. Op zoek naar zijn digitale alter ego. Want behalve jezelf ben je ook een adres, geboortedatum, BSN-nummer, IP-adres, zoekopdrachten, bankafschriften, bonuskaart en nog tientallen andere persoonlijke kenmerken.

In zijn Datadagboek zal hij regelmatig verslag doen van zijn bevindingen, ervaringen en al het interessante dat hij verder op zijn zoektocht tegenkomt. 

Ziehier de inleiding bij het Datadagboek dat sinds januari door Douwe Schmidt wordt bijgehouden op de site van Bits of Freedom. Lees zijn bevindingen over provider T-Mobile bijvoorbeeld eens, en huiver.

Een mens kan niet bewust (en voorzichtig) genoeg zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten