vrijdag 5 oktober 2012

Reis om de wereld in 6 weken

Een reis om de wereld zonder de school uit te gaan? Ja hoor, gewoon via de verhalen van "Raf", "Mette goes China","Akimbo" en het "Google earth doe- en zoekboek".
Door het trekken van een werelddeelkaartje of door t verdienen van coordinaten, puzzelen de kinderen waar de reis naar toe gaat.

Dat het thema "hallo wereld" een succes is, blijkt wel uit de reacties van de leerkrachten en de kinderen.
Zo heeft juf Mirjam (groep 1) een reisbureau bij haar klas. Daar kunnen de kinderen een reisje boeken.
Met handjes vol nep-geld bekijken ze de reisbrochures. En na goed advies van de mevrouw achter de balie ("zou u dat wel doen? Het is daar wel gevaarlijk".) wordt de reis geboekt. Op een echt boekingsformulier.
De kinderen van de groep 4 van juf Annet verrassen me elke keer met "stukjes van de wereld". Zo nemen ze een glazen pot met 2 slakken mee, schelpen van tropische stranden en atlassen uit hun eigen boekenkast.

Dat het thema aanslaat bij de kinderen van de groepen 5 t/m 8 blijkt, naast de enthousiaste reacties, ook uit de catalogus van de bieb. De boeken die besproken worden bij het thema zijn overal uitgeleend!

De verhalen leveren ook veel nieuwe informatie op voor mij.
Zo heb ik geleerd van een peuter dat je niet kunt varen in een omkeerde paraplu. Die gaat dan namelijk " stinken" als je erop wilt stappen.
En volgens een meisje uit groep 4 kan Malik (uit " wonen er beren in Afrika?") het beste door het moeras lopen op " de slippers van een eend".

Na het beleven van zoveel leuke "avonturen" kan ik maar 1 conclusie trekken: wat jammer dat de Kinderboekenweek nog maar een week duurt!


1 opmerking: