dinsdag 23 september 2014

Monitor is onmisbaar voor leesconsulenten en scholen

Vorige week donderdag mocht ik naar de landelijke monitordag in Utrecht. Drie jaar geleden was ik er ook geweest, maar had toen nog geen enkele ervaring met de monitor. Dit jaar was dat anders. Ik heb inmiddels al 3 jaar meegedaan met de monitor in samenwerking met de basisscholen waar ik het project 'de Bibliotheek op School' draai. Vol goede moed begon ik aan deze studiedag en ik heb veel inspiratie opgedaan. Allereerst hebben we onder begeleiding van Kees Broekhof gekeken naar de resultaten van afgelopen jaar. Deze zijn vrij stabiel gebleven. Het is dus goed om te kijken waar er nog wat te halen valt binnen de school. 
Ook bleek dat er scholen waren die weinig tot geen respons gaven. Dit is een probleem, want wat kan je met informatie als deze niet compleet is? Het is dus goed om aan het team van de school te laten weten waarom het belangrijk is om de monitor volledig en correct in te vullen.

Nicolien de Pater gaf aan dat de deelname aan de Monitor het afgelopen jaar verdubbeld is. Hier kregen we allemaal een groot compliment voor!  

's Middags heb ik deelgenomen aan de workshop 'Doelen stellen'. Zelf wilde ik graag leren hoe je uit de grafieken en resultaten doelen kunt stellen voor een komend schooljaar.
Ik kreeg de tip om niet meer dan 2 doelen te stellen met een school. De monitor geeft veel informatie, maar als je alles wil aanpakken, dan zie je dat meestal niet terug in de resultaten. Stel 1 of 2 doelen waar dat schooljaar echt aan gewerkt gaat worden. Dit houdt het ook overzichtelijk voor de leesconsulent en de leerkrachten.

We hebben met een groep fantastische mensen kunnen brainstormen en ideeën kunnen uitwisselen. Het was voor mij een zeer inspirerende dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten