woensdag 20 november 2013

Burgemeester Verhulst op het VMBO

Woensdag 20 november waren burgemeester Rene Verhulst en striptekenaar Danker Jan Oreel te gast op Pontes Goese Lyceum, locatie Bergweg in Goes. Zij gaven daar gastlessen aan leerlingen van de 3e klas over de strip De banneling van Tobago. 
In deze lessen vertelden zij hoe de strip, die zij samen gemaakt hebben ter gelegenheid van het Goes -Latijns-Amerikajaar, wordt gemaakt. Wie schrijft de tekst?  Teken je eerst de plaatjes of de tekstballonnen? Wie kleurt het in? Hoe lang duurt het voordat het af is? Al deze vragen kwamen aan de orde. Wat de leerlingen ook graag wilden weten is of er veel geld te verdienen valt met het maken van zo'n stripboek. Helaas lukt dat alleen als je stripverhaal in dezelfde oplage wordt verkocht als de nieuwe strip van Asterix.

Deze gastlessen vormden de officiĆ«le start van het pilotproject de Bibliotheek op School -vmbo. In deze pilot wordt door bibliotheek Oosterschelde samengewerkt met de Pontes scholengroep. In Zierikzee is collega Liesbeth gestart met leesbevorderingslessen aan brugklassen. In Goes, op locatie Bergweg, ben ik in oktober gestart met 3e klassers. Doel van deze lessen is het leesplezier van de leerlingen te vergroten en daarmee de taalontwikkeling te stimuleren. Dit onder het motto: Meer lezen beter in taal.
Het eerste succesje is al behaald. Aan het begin van mijn tweede les kwam een van de leerlingen trots vertellen dat hij voor het eerst van zijn leven een boek helemaal had uitgelezen. Dat is precies waar we het voor doen. Het effect van deze lessen wordt gemeten door een landelijk ontwikkelde monitor. Deze vragenlijst hebben de leerlingen in mijn eerste les ingevuld en zal aan het eind van het schooljaar herhaald worden.
Op onze website kunt u meer lezen over dit pilotproject.
Meer informatie over de bibliotheek op school kunt u lezen in de brochure: Meer lezen beter in taal - VMBO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten