vrijdag 26 april 2013

Tijd voor bijspijkerrust

Het is weer aan mij de beurt om te bloggen over de dingen die ik meemaak in mijn werkweken. Enorm leuk om te doen, maar als ik terugblik op de afgelopen weken, weet ik niet waar ik moet beginnen met schrijven.

Acht weken geleden gingen er bij mij weer vele projecten van start. In de onderbouw hebben we gewerkt rondom lentekriebels. De zon liet nog even op zich wachten, maar wij genoten volop van de vrolijke verhalen over voorjaarsbloemen, schapen in de wei en de grappige Paasverhalen.


In groep 5 en 6 gingen we met onze gedachten naar Rome. De plek waar ‘ La bocca dela Verita’ te bewonderen is. Oftewel ‘ De mond van de waarheid’. Een aantal weken hebben we gewerkt rondom geheimen. De kinderen leerden gericht naar boeken te kijken. Eerst bekeken we alleen het uiterlijk, de kaft. Daarna verdiepten we ons meer in de inhoud van het boek. Veranderde dit onze mening over het boek? Er werd een stemronde gehouden, waarbij de kinderen hun top 3 mochten invullen op stembriefjes. Deze briefjes stopten ze dan in de mond van de waarheid. Maar pas op! Lieg niet! Want als jij niet eerlijk gestemd hebt en je steekt je hand in de mond van de waarheid…dan…! Deze lessen waren gebaseerd op het boek ‘ Het geheim van de afgebeten vingers’ van Rindert Kromhout. Gedurende de lessen werd er uit dit boek voorgelezen.


Op de Horizon in groep 1 en 2 en op de Reigersberg in groep 3/4 werd er druk getoverd. Er stond een doos met spullen voor de bibliotheek. Die spullen moest ik meenemen naar de kinderen, want het adres van hun school stond erop. Iedere week kregen de kinderen een brief van een tovenaar. Deze tovenaar verklapte steeds een stukje van zijn naam. Hij leerde ons toveren met een bijzondere spreuk. Iedere week kregen we een deel van de spreuk. De kinderen konden deze spreuk enorm goed onthouden! Tijdens de lessen werden er overal vandaan boeken getoverd. Deze hebben we gelezen. Ook kregen de kinderen in de klas een kist vol toverboeken om zelf te lezen. Wat konden alle kinderen goed toveren! Ik werd er zelfs een beetje bang van, want sommige kinderen kregen zelfs het idee om de juf weg te toveren! Gelukkig zouden ze me dan wel snel daarna weer terug toveren, anders kon ik geen boeken meer aan ze voorlezen.





In de groepen 3 en 4 van de Horizon en ’t Honk hebben we ons goed voorbereid op het schrijversfestival. Zij kregen afgelopen week bezoek van Erik van Os. We hebben heel veel boeken van hem gelezen, zijn site bekeken en posters gemaakt om hem te verwelkomen. Het was een superbezoek!




In de bovenbouw van de Moolhoek kwam Anna Woltz op bezoek. Een enorm gezellige vrouw. Ze enthousiasmeerde de kinderen voor haar boeken en vertelde veel over haar ideeën en inspiratie. Achteraf mochten twee meiden zelfs nog een exclusief interview met haar houden. Hier nam Anna alle tijd voor. Helemaal te gek!




De kinderen van groep 6/7/8 van de Reigersberg en de Wiekslag kregen bezoek van schrijver Rien Broere. Ook in deze groepen hebben we ons goed voorbereid op zijn bezoek. We hebben nagedacht over goede vragen die we aan een schrijver zouden kunnen stellen. Tamara uit groep 8 wilde graag van Rien Broere weten wat zijn eigen favoriete boek was. Op deze vraag haalde Rien Broere een feesttoeter tevoorschijn en deed samen met Tamara de polonaise, omdat zij de honderdste leerling was die deze vraag aan hem had gesteld. Daarom kreeg ze van hem een boek cadeau. Ze was er superblij mee! Wat een bijzondere ervaring!  




Ik was de gelukkige, dat is naast deze topschrijvers, ook nog een andere schrijver naar de scholen mocht begeleiden. Namelijk: Harmen van Straaten. Echt cool, want hij gaat het Kinderboekenweek geschenk van 2013 schrijven. Hij had een enorm leuk en afwisselend bezoek met informatie over zijn boeken, tekenen, vragen die de kinderen aan hem mochten stellen en als afsluiting een stukje toneel. Ik heb van alle bezoeken enorm genoten!




In de bovenbouw van het Honk zijn we de wonderwereld van de sprookjes ingedoken. Naar aanleiding van het fantastische sprookjesboek van Benjamin Lacombe, hebben we van alles geleerd over sprookjes van vroeger, mythen, sagen, legenden, enzovoorts. Het was heerlijk om even een half uurtje in die fantasiewereld te kunnen duiken.


In een andere bovenbouwgroep zijn we nog een paar weken doorgegaan op het Project Leesavatar. De kinderen kregen de opdracht om een leesavatar van zichzelf aan te maken. Iedere keer wanneer zij een boek uit hadden, mochten ze die in de virtuele boekentas van hun avatar stoppen en konden ze een nieuw attribuut uitkiezen om de avatar uit te breiden. Als afsluiting hebben de kinderen een boekpromotiefilmpje gemaakt van het boek dat zij het allerleukst vonden. Het was een hoop gegiechel en gelach om elkaar te filmen met de Ipad en om jezelf dan terug te zien.


Verder hebben we het in groep 6/7/8 van de Reigersberg gehad over boektoppers. Ze kregen een kist vol boeken en zij mochten bepalen wat ze een boektoppers vonden en wat niet. Dit moesten ze wel proberen goed te onderbouwen. Ze waren gelukkig enorm enthousiast over de boeken die ik voor ze had meegenomen. We hebben het in 3 lessen gehad over boektoppers en omdat het zo aanslaat gaan we er in de meivakantie weer mee verder.


 Als laatste ben ik samen met de Bloesemkids van het Kinderpersbureau in Kapelle druk geweest met de voorbereidingen voor het WAK-project (week van de amateurkunst). Het onderwerp is: En….Actie! waarbij de ontmoeting tussen jongeren en ouderen centraal staat. De kinderen hebben interviews gehouden met hun opa’s en oma’s en we zijn vorige week gefilmd voor de uiteindelijke film van het WAK-project. Het was erg spannend, maar enorm leuk om te doen. De blogs van de Bloesemkids zijn te lezen op:    http://dagarrangementenkapelle.blogspot.nl/





Ondanks dat ik van iedere dag en ieder moment heb genoten is het heel goed dat de meivakantie in zicht is, want het tijd voor bijspijkerrust!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten