E-readers lenen we al twee jaar uit, bij Bibliotheek Oosterschelde maar als het gaat om het uitlenen van e-boeken moeten we onze leners helaas nog steeds teleurstellen. Dat heeft alles te maken met rechten. De Nederlandse Openbare Bibliotheken zijn al meer dan een jaar in onderhandeling met uitgevers om digitale boeken uit te mogen lenen. Door sommige mensen wordt er wel eens getwijfeld of bibliotheken die rechten ooit zullen krijgen (ook in de Verenigde Staten, waar men al iets verder is, verlopen de onderhandelingen nogal moeizaam) maar het lijkt er nu dan toch eindelijk op dat er sprake is van een doorbraak: als alles goed gaat kunnen bibliotheken in de loop van 2012 e-boeken uit gaan lenen. Het vakblad Bibliotheekblad citeerde onlangs de directeur van de Nederlandse Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB):
Het is de bedoeling dat de inkoop van e-boeken gaat leiden tot een significant aanbod van algemene literatuur op korte termijn. Het is onze verwachting dat er vanaf medio dit jaar uitleningen kunnen plaatsvinden, zowel binnen het basislidmaatschap van de bibliotheekleden als daarbuiten tegen een (geringe) extra vergoeding.Dat is goed nieuws! Over de details kunnen we nog geen mededelingen doen maar dit bericht wilden we u toch niet onthouden. Als Bibliotheek Oosterschelde de kans krijgt zullen wij daar onmiddelijk over berichten. Om u toch nog enigszins van dienst te kunnen zijn op dit gebied verwijzen wij ondertussen naar enkele open en legale alternatieven. Het aanbod van Nederlandse titels is op die websites weliswaar beperkt, maar de belangrijkste rechtenvrije klassiekers kunt u daar uiteraard wel downloaden:
- eBooks Eregalerij (app voor de iPad)
- Project Gutenberg
- De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL)
- Google Boeken (uitleg hier)
- Archive.org
- Feedbooks.com
- Een zoekmachine voor e-books: NeoTake
- Nog meer bronnen voor e-boeken
Afbeelding
Er is toch al een mogelijkheid (het aanbod is weliswaar zeer beperkt helaas) om e-boeken uit te lenen in bibliotheken via (nu) EBSCO?
BeantwoordenVerwijderenOndanks het beperkte aanbod maken relatief veel mensen daar gebruik van (al is het maar om het "e-readen" te ontdekken).
Klopt Jouke: ook onze bibliotheek biedt ebooks te leen aan via EBSCO.
BeantwoordenVerwijderenVeel klanten zijn geinteresseerd en laten een account aanmaken (eenmalig in de bieb, daarna thuis ebooks downloaden). Sommigen zijn tevreden en bij hen lukt het downloaden van geleende ebooks naar de ereader. Soms krijg ik vragen waar op ik het antwoord schuldig moet blijven.Ideaal is het allemaal niet. Ook in de VS waar het aanbod veel groter is omdat uitgevers daar maar ebooks te leen aanbieden, zijn de problemen groot, heb ik begrepen....
@Jouke en Antonia: die mogelijkheid hebben we in het Zeeuwse wel overwogen vorig jaar, maar uiteindelijk vonden we het aanbod toen toch te klein. We gingen er toen eerlijk gezegd ook niet van uit dat de ontwikkelingen rondom de onderhandelingen, en rondom de nieuwe websites, zoveel vertraging zouden oplopen. Het is begrijpelijk dat het zo loopt, maar het is erg lastig om tussentijds te beslissen over alternatieven. Als je met een tussenoplossing aan de slag gaat zit je daar misschien weer mee op het moment dat er een landelijk aanbod komt.
BeantwoordenVerwijderenLijkt me wel interessant om mogelijke evaluaties of kostenplaatjes van EBSCO te zien. Voor het geval er wéér uitstel komt is het toch wel goed om iets achter de hand te hebben...
Ik hoop ook dat we dit jaar nog e-books gaan uitlenen!
BeantwoordenVerwijderenEn dan hopelijk ook jeugd e-books.
I want to get information about this very much. Please help me
BeantwoordenVerwijderen