woensdag 11 april 2012

De Leespluim van de maand mei 2012 Vast van Oliver Jeffers


De Leespluim van de maand mei 2012 gaat naar het boek Vast van Oliver Jeffers, uitgeverij Pimento. Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke.

Juryrapport: Leespluim van de maand mei 2012
‘Dit boek niet in een boom gooien a.u.b’, staat er waarschuwend achter op het omslag. Geen overbodige waarschuwing zoals u al snel zult merken. En het begint zo onschuldig. Fred, een sprietig jongetje met sluik haar is aan het vliegeren en op een gegeven ogenblik komt zijn vlieger vast te zitten in een boom. De vlieger blijft hardnekkig vastzitten, ook als Fred probeert hem los te gooien met zijn lievelingsschoen. Laconiek staat er dan: ‘.... en toen zat de schoen ook vast!’ De andere schoen levert ook al geen resultaat op. De poes wordt ingeschakeld om de schoen los te krijgen. Zonder succes. Dan een ladder om de poes los te
krijgen. Ook de ladder blijft vastzitten. Vervolgens een verfblik - want de ladder moet terug naar de buren – maar, u kunt het al raden, de ladder raakt niet los en het verfblik blijft ook vastzitten. Bij al dat gegooi verliest Fred uit het oog waarom het begonnen is: de vlieger. Hij geeft zijn pogingen niet op: een eend, een stoel, een fiets, een wasbak, de voordeur... maar alles wat hij de boom ingooit om iets anders los te krijgen, blijft vastzitten. Het is kostelijk het cartoon-achtig getekende jongetje bezig te zien en let eens op met hoe weinig middelen Fred’s gemoedstoestanden verbeeld worden. Fred blijkt over bovenmenselijke krachten te beschikken. Hij slaagt er zelfs in de melkboer, een orang-oetang, een stoomboot en het huis van de overburen de boom in te krijgen. Voor een brandweerwagen met brandweermannen deinst hij niet terug. Niets helpt, alles en iedereen blijft vastzitten. Maar dan, dan zien we bij Fred letterlijk een lichtje gaan branden. Een zaag! Nee, niet om de boom om te zagen. Ook de zaag - nou ja, zaagje - gaat de boom in en.... de vlieger valt naar beneden, de vlieger waar hij helemaal niet meer aan had gedacht. En hij gaat weer verder met vliegeren. ’s Avonds, in bed, met de vlieger in z’n armen geklemd, heeft Fred het vage gevoel dat hij iets vergeten is. De volgende en laatste pagina laat zien wat. De boom, nog vol met alles wat Fred erin had gegooid.
In een tekstballonnetje zegt een brandweerman: ‘Wacht even jongens, ik heb een geweldig idee.’ Welk idee? Nou, bedenk zelf maar hoe het verder zou kunnen gaan.
Een verhaal dat de kinderen intens kunnen meebeleven doordat ze al gauw kunnen raden wat er gaat
gebeuren. Met de figuurtjes op de schutbladen kunnen zij hun eigen verhaal samenstellen.

Boekgegevens
Titel: Vast
Tekst en illustraties: Oliver Jeffers
ISBN: 978 90 499 2521 5
Uitgeverij: Pimento, € 15,--
Prentenboek : vanaf 4 jaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten