vrijdag 20 januari 2012

Op avontuur met Biebjuf Jessica


Het is inmiddels alweer de derde week van januari, tijd om die goede voornemens te gaan implementeren! 
Een van die voornemens was een spannende wekelijkse blog van de avonturen van Biebjuf Jessica. Dus bij deze: week 3 als eerste blogavontuur...

Nieuw leespunt Schengehof
De week begon met een allereerste lesdag op Schengehof (basisschool 's-Heer Arendskerke). Direct na de kerstvakantie hebben we hier een gloednieuw leespunt geopend, wat na het officiele gedeelte (ballonnen oplaten) als een snoepwinkel werd geplunderd door de kinderen van de basisschool. Met een totaal in- en uitleen aantal van rond de tweehonderd in nog geen twee uur tijd was natuurlijk een mooie prestatie! Zou dat deze week weer lukken?? 

Voordat de tijd was aangebroken om de snoepwinkel weer te openen, kroop ik nog snel de klassen in om uitleg te geven wat er precies te verkrijgen is in deze ieniemieniebieb... Of eigenlijk; wat er juist niet te verkrijgen is in het leespunt, maar wat juist wel tevoorschijn te toveren is vanuit de grote onzichtbare boekenkast achter het leespunt. Want zo'n ieniemieniebieb is helemaal niet zo klein als hij lijkt! Stiekem is het een eiland aan (gratis!!) mogelijkheden, waar je - met een beetje geduld - kan springen van de ene fantasiewereld naar de ander... Want dat is het mooie van die internetcatalogus van de Zeeuwse Bibliotheken! Kun je iets niet vinden in de ene boekenkast bij jou in de buurt, dan klik je simpelweg op 'reserveren' in de webopac (... Bij wijze van spreken dan, want eigenlijk klik je op het knopje van je muis...) en je gewenste item komt op een vliegend tapijt, de nieuwe Nimbus 2000 of misschien wel met de glazen lift van Abeltje naar je toe gevlogen!
En dat hebben de vrijwilligers die helpen bij het leespunt op Schengehof ook ontdekt. De reserveringen die zij vorige week plaatsten voor de volwassen klanten bleken afgelopen maandag al binnen te zijn! 'Het werkt dus echt!'  was niet alleen de reactie van de vrijwilligers, maar ook van een tevreden bezoeker die haar boeken kwam halen en nu al zo overtuigd is dat ze ons heeft beloofd om volgende week een waslijst aan gewenste boeken mee te nemen.
Ik zou zeggen: bring it on! (en neem je vriendinnen van de ouderensoos mee!)
Als de reserveringen op 's-Heer Arendskerke net zo goed gaan lopen als op Oudelande, dan staat me nog wat te wachten:

Hyves en De Oscars
Nieuw deze week is ook de Bibliotheekopschool-hyves. We hebben al een Kunstvanlezen-Hyves - deze wordt bijgehouden door Hanneke - maar om het vriendenaantal niet zo hoog op te laten lopen dat vrienden kennissen worden, hebben we besloten om onze eigen scholen apart te houden op hyves. Zo kunnen we gericht promoten wat we doen tijdens onze eigen lessen. 'Echt supervet deze hyves!' , ''juf, kan ik hier ook boeken serveren'  (idd, zonder 're') en 'Juf, kunt u een keer een filmpje doen tijdens de les?'  zijn een aantal van de eerste krabbels. De laatste reactie was wel een heel toevallige! Ik was namelijk juist van plan om 3 dagen later het Rode Draadproduct Bekijk 't Maar of mijn eigen twist; De Oscars in zijn klas te introduceren. Tijdens dit RDproduct lezen de kinderen in tweetallen een verfilmd boek. Vervolgens houden ze een korte boekbespreking voor de klas en starten ze een campagne om hun boek te promoten (niets is te gek, zolang het maar creatief is!). Want, iedereen wilt natuurlijk die felbegeerde Oscar! ... Of beter; iedereen wilt graag dat de film van "hun" boek aan het einde van het project tijdens schooltijd wordt gedraaid!

Klassen gaan uitdaging bieb aan
De Oscars is niet het enige RD product wat ik van de week heb afgetrapt. Op De Schakel in Oudelande zijn de kinderen van de bovenbouw uitgedaagd door de bibliotheek in het project 1 Tegen Allen. De kinderen zijn de uitdaging vol strijdlust aangegaan, alleen het bedenken van een prijs voor de winnaar was wat lastiger... De ideeen vlogen van schoolreisjes naar Disneyland naar een eigen Willy Wonka snoepfabriek op het schoolplein. Maar ik denk toch niet dat ik daarmee bij onze directrice kan aankomen... Alhoewel, Nee heb je... Ja kun je krijgen? ... 

Kleuters genezen Hik
De kleuters van zowel De Schakel als De Zandplaat zijn de komende weken in de ban van de Nationale voorleesdagen. Met deze week in de hoofdrol: Zaza, die graag doktertje speelt. Het boekje eindigt met een kusje op de zere plek, maar ik vind dat er eigenlijk nog een pagina over het allerbeste medicijn mist! Wat dachten jullie van lachen? Lachen helpt bij alles en nog belangrijker: ik doe het zo graag!! 
Maar wat als je nou niet kunt lachen? Gelukkig weet ik uit grootmoeders receptenboek dat er een magisch drankje bestaat waardoor je gaat lachen! Het drankje bestaat uit snoepjes, koekjes, hagelslag, snoepjes, fruithagel, snoepjes, chocopoeder, snoepjes en om ook nog wat gezonds erbij te doen een lekkere wortel! Een lekkere zoete smurrie in je glas, net doen alsof je drinkt, en.... Oh oh! Je bent nog wat vergeten! De toverspreuk!!! Nu is het geen lach-drankje maar een drankje waar je heel erg van moet hik- hik- hikken!!
Ojee, ojee... Hoe kom je daar nu van af? Gelukkig weten de kinderen dit net zo goed als de dokter!

Bijzondere doos gevonden
Als laatste de groepen 3/4. Ook hierbij lopen de lessen van De Zandplaat en De Schakel parralel. Deze groepen zijn in de ban van de sprookjesdoos die ik gevonden heb in het bos. Het is een beetje een vreemde doos, want iedere keer als ik hem open doe zit er een ander sprookjesboek in!
...dit is wel eens lastig bij het voorbereiden van de lessen... Want ik weet nu helemaal niet welk boek ik kan verwachten, maar tot nu toe heb ik iedere keer nog goed gegokt. Zo had ik deze keer het ouderwetse verhaal van Roodkapje met de prachtige tekeningen. Ik hoop dat volgende week de rapversie van Roodkapje (Roodkapje was een toffe meid) verschijnt zodat we met de kinderen kunnen ontdekken wat precies de verschillen zijn! Wie weet...

Nationale Voorleesdagen
Ook deze week gingen de Nationale Voorleesdagen van start. Met afgelopen woensdag de aftrap voor het voorleesfeest op Heinkenszand. Zondags lekker op de grond en voor de TV tijdens een rerun van Gilmore Girls (de feel-good serie voor een zondag) zitten knutselen, om een mooi knutselvoorbeeld en genoeg mallen te hebben voor de kleinere knutselaars. Tien kids kwamen op het verhaal van het lieve kleine uiltje af en gingen daarna aan de slag om hun eigen uiltje (of was het toch een Angry Bird?) te maken.


Zo... Zo'n eerste blog telt heel wat woorden! Maar goed dat ik het niet hoef te samenvatten in een tweet. Dan zou ik wat ruimte te kort hebben. Krijg ik het wekelijks voor elkaar om zo'n lap tekst als dit online te gooien? (denk het niet...)
Of mag een blog sowieso net als een tweet officieel maar uit een maximaal aantal tekens bestaan? ... We shall see! Maar het is nog niet helemaal klaar... 

Als laatste een opdracht uit 1 Tegen Allen voor ieder dit dit leest:
bedenk voor jezelf een grappig woord. 

Mijn inbreng:  KAKETOE!!! 

7 opmerkingen:

 1. Heel leuk Jessica om zo je belevenissen als biebjuf te lezen! Leuk en lekker geschreven, ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om te lezen dit zeg, en het filmpje vind ik ook geweldig. Mooi inkijkje in je werk. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je blog via een tweet van Edwin gevonden. Erg leuk wat je allemaal doet. Inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach...ik vergat mijn grappige woord: vibrafoon (kwam uit het niks in mijn hoofd op)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja het filmpje is erg leuk, de reactie van de kinderen helemaal geweldig!

  Mijn grappige woord is ANTILOPE of DOEDELZAK

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oeh, wat een reacties al! Leuk!

  En de grappige woorden : goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stik leuk Jessica, goed gedaan

  Mijn grappig woord: werknemer

  BeantwoordenVerwijderen