woensdag 30 november 2011

BoekStart, baby's houden van boeken

Naast de Bibliotheek op School zijn we als organisatie ook volop bezig met het landelijke project BoekStart.

Wat is BoekStart? BoekStart is lezen met baby's. Lezen met baby's...hoor ik u denken, kan dat al? Ja dat kan zeker. Er is bij het project een DVD gemaakt met goede fragmenten hoe je al vanaf 3 maanden met je kindje bezig kan zijn met een boek en met voorlezen. Ook zijn er allerlei onderzoeken uitgevoerd waarin aangetoond is dat hoe vroeger je begint met voorlezen, hoe beter dat voor de taalontwikkeling van het kind is. Zelf ben ik juf van groep 1/2  geweest en ik kon het altijd goed merken als kinderen veel voorgelezen waren. Vooral hun woordenschat was groter dan van kinderen die niet zoveel of zelfs helemaal niet voorgelezen waren.

Juni 2010 was in de bibliotheek van Zierikzee de aftrap van het project BoekStart. Het eerste BoekStart koffertje in Zeeland werd daar uitgereikt. Een week later was ook Tholen aan de beurt en ook daar konden de ouders met hun baby's aan de slag met voorlezen. In 2011 zijn ook de gemeenten Reimerswaal, Goes en Kapelle gestart met het project. Gemeente Borsele staat voor begin 2012 gepland in verband met de herinrichting van de bibliotheek Heinkenszand. Dan zijn alle 21 bibliotheken in het werkgebied van Bibliotheek Oosterschelde BoekStart proef.


Filmpje gemaakt door CTV Zeeland bij de eerste uitreiking van het BoekStart koffertje in Kapelle


Waarom is het zo'n leuk project? Niet alleen omdat je overal schattige baby's tegen komt of omdat je zo'n leuk koffertje met inhoud gratis krijgt. Het project is vooral goed omdat alle baby's tussen de 3 en 6 maanden bereikt worden én omdat je met verschillende instanties samenwerkt. De samenwerkingspartbers zijn de gemeente, zij versturen de brieven met daarin de waardebon. Ook het consultatiebureau speelt een belangrijke rol. In een consultatiebureau  is een BoekStart hoek ingericht of staat er een Boekstart mandje met babyboekjes en folders. De jeugdverpleegkundige verwijzen naar het project en kunnen een waardebon meegegeven aan ouders die het koffertje nog niet hebben opgehaald. In de bibliotheek kunnen de ouders de waardebon inleveren, hun kindje lid maken en zij ontvangen het vrolijke BoekStart koffertje. In de bibliotheken zijn tegenwoordig speciale BoekStart collecties aangeschaft, boekjes die geschikt zijn voor de verschillende fases waar de baby's doorheen gaan. Aangezien zo'n fase niet echt lang duurt is het des te makkelijker om deze boekjes te lenen en na een paar weken weer nieuwe boekjes mee te nemen.



Verder wordt er ook samengewerkt met de kinderopvang. Zij maken vooral reclame voor het project. Ook werken we samen met studenten van het ROC in Goes en van het Westerpoort in Tholen. De leerlingen hielpen bij de openingen en helpen nog steeds bij de koffieochtenden. Ook wassen zij de stoffen boekjes die terug komen na een uitlening zodat ze weer schoon in het uitleenhoesje gaan. Hartstikke fijn dus!

We willen de BoekStart ouders graag weer terug zien in de bibliotheek. Daarom wordt er 4 keer per jaar 'n koffieochtend georganiseerd. Dit zijn hele gezellige informele ochtenden waarbij ouders elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en tips krijgen bij het voorlezen. Ook bij deze koffieochtenden wordt samengewerkt met bv een logopediste, centrum voor Jeugd en Gezin, opvoedsteunpunt en een muziekpedagoge voor muziek op schoot.


Kortom 2011 was een goed BoekStart jaar. Veel nieuwe leden, enthousiaste ouders en de samenwerking tussen partners werd verstevigd. Voor 2012 staat een nieuwe pilot gepland, BoekStart in de Kinderopvang. Met 6 kinderdagverblijven gaan we van start met als doel kinderen in de leeftijd van 0-4, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en het lezen daarvan in aanraking brengen door hen te binden aan de bibliotheek.. Ik heb er nu al zin in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten